گیاه آگلونما از جذاب ترین و زیبا ترین گل های موجود در گیاهان است. این گیاه درمیان گیاهان آپارتمانی از مقاوم ترین و پرفایده ترین گیاهان به حساب میآید. دلیل اینکه این گیاه پرواز ترین گیاه آپارتمانی است این است که نگهداری آن بسیار آسان بوده و به دلیل شکل ظاهری زیبایی که دارد بسیاری از افراد طرفدار آن هستند. گیاهان آپارتمانی طبق تحقیقات سازمان ناسا برای تصفیه کردن هوای اتاق مفید است آگلونما با جذب آلودگیها و مواد شیمیایی که در هوای اتاق وجود دارند، باعث تصفیه هوای اتاق می گردد و اکسیژن را آزاد میکند. این گیاه دارای انواع مختلفی، در طرحها و رنگهای گوناگون است؛ که در این مقاله به بررسی آنها و همچنین شرایط نگهداری گیاه آگلونما، میپردازیم.
گل آگلونما با نام انگلیسی (Aglaonema) گیاهی همیشه سرسبز بوده که نام دیگر آن گل همیشه سبز چینی (Chinese Evergreen) است. منطقه بومی ای که این گیاه در آن میروید، مردابهای جنوب شرقی آسیا و جنگلهای گرمسیری هستند ولی میتوان در مکانهای دیگری نیز آن را پروش داد. این گیاه از خانواده گیاهان شیپوری است و برای این نوع گیاه بیش از 40 گونه متفاوت به ثبت رسیده است؛ که هر کدام از زیبایی زیادی برخورداراند. برگ های این نوع گیاه حالت نیزهای دارند و طول این برگها از 10 تا 30 سانتیمتر متغیر است و معمولا به سمت پایین خم شدهاند. اگر از آگلونما به نحوه احسن نگهداری شود، این گیاه گلهای سفید کوچکی را نیز تولید میکند، ولی برای رشد بیشتر گیاه بهتر است؛ که این گلهای سفید قطع شوند البته این مورد که وجود این گلها در زیبایی گیاه هیچ تاثیری ندارد هم حایز اهمیت است. همانطور که گفته شد این گیاه در دسته گیاهان تصفیه کننده هوا قرار دارد، پس بهترین گزینه برای استفاده در آپارتمانها و دفاتر کار به شمار میرود؛ زیرا که علاوه بر شرایط نگهداری آسان، در برابر گرما و خشکی نیز مقاوت بالایی دارد.
این گیاه در میان گیاهانی که بدون نور زنده میمانند، مقام اول را دارد. این گیاه در مکانهایی که نور کمی دارند، مانند اتاقهای بدون نورگیر نیز رشد خوبی دارد؛ البته باید توجه داشت که گونههای رنگی این گیاه مثل آگلونما صورتی، برای اینکه زیبایی آن از بین نرود، به نور بیشتری نیاز دارد. به طور کلی این گیاه را نباید در معرض نور مستقیم قرار داد؛ زیرا که سبب میشود برگهای گیاه آسیب ببینند.
برای آب دادن به گیاه آگلونما بهتر است، زمانی اقدام به آبیاری کنید که سطح رویهی خاک کاملا خشک شده باشد و به میزان کم به گیاه آب دهید؛ زیرا آبیاری بیش از حد گیاه سبب میشود تا برگهای آن خراب شده و خود گیاه نیز به بیماری پوسیدگی ریشه دچار گردد. برای آبیاری گونههای مختلف گیاه آگلونما، حدودا مقدار آب مورد نیاز برای آبیاری، به یک میزان است.
گیاه آگلونما به دلیل اینکه بومیای، منطقهای با هوای گرم و مرطوب است، برای رشد به رطوبت نسبتا بالایی نیاز دارد. برای تامین رطوبت این گیاه از راههای مختلفی میتوان استفاده کرد؛ که در این قسمت به بررسی دو راه متداول برای تامین رطوبت گیاهان اشاره میکنیم. اولین راهی که میتوان رطوبت مورد نياز گیاه را فراهم کرد روش اسپری کرد یا غبار پاشی آبجوش سرد شده بر روی برگهای گیاه است. این روش در تابستان بهتر است هر روز برای گیاه انجام شود تا رطوبت گیاه کاهش نیابد. در فصل تابستان برای اینکه روی برگهای آگلونما آب را اسپری کنید، باید توجه داشته باشید که در مقابل تابش نور خورشید این کار را انجام ندهید. این کار باعث می شود روی برگهای گیاه لکههای سوختگی ایجاد گردد. روش دوم این است که در کنار گلدان جزیره یا ظرفی قرار دهیم که داخل آن پر از آب است. وجود این ظرف آب در کنار گیاه، سبب میشود تا گیاه رطوبت مورد نظر خود را تامین کند. این روش برای محیطهای که بسیار گرم و خشک هستند، مناسبتر است و بهتر است از این روش استفاده کنید.
دمای مناسب برای رشد گیاه آگلونما دمای 18 الی 25 درجه سانتیگراد یعنی همان دمای اتاق، است. این گیاه به شدت به سرما حساس است و زمانی که در مکانی با دمای بیش از اندازه سرد قرار گیرد، به راحتی از بین میرد. برای مراقبت بیشتر از این گیاه باید توجه داشته باشید که هیچگاه این گیاه را نزدیک لوازم برقی سرمایشی و گرمایشی قرار ندهید؛ زیرا این کار باعث می شود تا گیاه از بین رود.
خاک مورد نیاز برای این نوع گیاه ، خاکی با زهکش بالا است. برای این کار میتوان خاکبرگ، پیت، ماسه، خاک باغچه و کود آماده را باهم مخلوط کرد و در گلدان این گیاه ریخت. برای تهیه کود نیز نیازی نیست حتما در تمام سال از کود استفاده کرد، ولی در فصول بهار و تابستان که رشد گیاه بیشتر است، از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. در این هنگام از سال بهتر است هر دو هفته یکبار مقداری معین از کود را به گیاه دهید.
در حدود چهل گونه آگلونما در انواع مختلف وجود دارند که هر کدام در سایز برگ، اندازه برگ، رنگ و... متفاوت اند. چند نوع از گونههای آگلونما را نام میبریم. آگلونما صورتی، آگلونما برفی، آگلونما بلک، آگلونما کاتلاس، آگلونما نقرهای، آگلونما بی جی فریمن و...
برای شادابی بیشتر گیاه آگلونما بهتر است هر چند وقت یکبار برگ های گیاه را با آب ولرم تمیز کرده؛ تا غبار سطح برگها گرفته شود و با اینکار گیاه مقداری رطوبت نیز جذب میکند. برای نگهداری از این گیاه، هیچ خطری وجود ندارد جز اینکه زمانی که ساقه یا برگ آن بریده است، شیره به نسبت سمیای از آن خارج میشود؛ که کمی خطرناک است. در این مقاله سعی شده تا با بیان نکاتی برای نگهداری از این گیاه، به شما برای داشتن گیاهی زیبا و سالم کمک کنیم. امید است مطالب ارائه شده برایتان مفید واقع شده باشد.